Boka moderator för en intressant och bra diskussion

boka-moderatorDet blev ett enormt tryck när jag nyligen anlitades som moderator av Timbro i Stockholm.
Ämnet var Caremaskandalen, och huvudpersonen var Cecilia Stenshamn, som skrivit en bok om den omdiskuterade vården på Koppargården när Carema tog över.

Boka moderator

Ungefär i samma andetag som Timbro bestämde sig för att boka moderator och anlita mig, så var det fullsatt. Intresset för frågan är mycket stor och det var kö för platser till debatten.
Men så har också Carema fått stå som symbol för problem med privat vård.
Enligt Cecilia Stenshamn är mycket av det som skrivits om Carema i media fel. Vården där var, enligt henne, sämre när kommunen var ansvarig än när Carema tog över.
När jag hörde av Timbro, som alltså bestämt sig för att boka moderator och vänt sig till mig, så förstod jag att här var det viktigt att markera sin obundenhet som samtalsledare.
Om jag hade behandlat Cecilia Stenshamn lätt och inte ställt futta frågor också till henne, eller bara styrt så att det mesta varit till fördel för det privata alternativet, så hade jag tappat min trovärdighet.

Markera oberoende

Jag bestämde mig snabbt för, och det gör jag alltid när någon vill boka moderator och vänder sig till mig, att markera ett oberoende.
För att jag ska vara trovärdig som samtalsledare så gäller det att till stor del jobba som jag gjorde på Sveriges Radios Eko-redaktion eller på andra redaktioner.
Som samtalsledare vill jag aldrig låna mig till att bli megafon för en sida. Alla sidor ska få samma chans, och något annat har heller aldrig efterfrågats ska jag betona, Timbro har varit utmärkta i denna aspekt.
Och så är det när myndigheter, företag eller organisationer bestämmer sig för att boka moderator och hör av sig till mig. Visst, jag förstår att det finns intressen inblandade, men för att kvalitén ska hålla hela vägen är det sanningen som vägleder.

Förutsättningslös diskussion

Du som läser detta, om du vill boka moderator, hör gärna av dig helt förutsättningslöst. Låt oss ta en diskussion om jag kan vara den person som får människor att prata, som ser till att tempot blir bra och att en diskussion eller samtal blir underhållande.
Jag har mer än 30 års erfarenhet som journalist. Det har jag stor nytta av som moderator.
Klicka här för att kontakta mig eller ring 0706062600

Min GooglePlus-sida