Blogg

Bokningar till Almedalen 2020

Nu har det gått en vecka sedan Almedalen tackade för sig.

Jag är en av de moderatorer som hade flest uppdrag i år, 17 stycken.

Det var ett fantastiskt år. Mycket publik, mycket drag på debatter och samtal jag ledde, kul och lärorikt.

Som ett kvitto att jag lyckats kan jag redan notera att jag har fem preliminära bokningar på moderatorsuppdrag för Almedalen nästa år. Så kul.

Och redan i år har Almedalen gett mig nya uppdrag. En panelist vill att hennes grupp ska lära sig att moderera interna möten. Och ber därför mig att utbilda dem.

Nu vilar jag, i höst har jag en rätt fullspäckad almanacka. Men också självklart lediga tider. Hör gärna av dig om du letar moderator eller medietränare. Och – skön sommar.

Almedalen 2020 börjar bokas

Nu har jag  flera bokningar klara  till Almedalen 2020, 5-6 olika debatter totalt.

Det är kunder jag jobbat med i år, kunder som är så nöjda att de redan beställer mer till nästa år.

Jag har i skrivande stund en dag kvar på årets Almedalsveckan. Man ska väl inte skryta, men jag vill ändå skriva att jag fått oerhört mycket positiv feedback. Ett genomgående tema  är tempo. Jag är alltid ån om att ett samtal eller en debatt inte får bli långsam och seg.

En panelist sade att jag var ett föredöme när det gäller att hålla kontakt inför en debatt. Hon kände sig väl förberedd.

Jag törs säga att jag alltid kommer väl påläst. Jag vet vilka frågor jag vill ställa och ofta har jag också god kunskap om vilka svar jag ska få. Det bäddar för det initierade samtalet som jag alltid eftersträvar.

Hör gärna av dig om du behöver moderator, i Almedalen eller under resten av året.

Äntligen Almedalen

Min första dag i Almedalen år 2019 är till ända.

En otroligt kul dag. Den började med två seminarier om skola och lärarbrist för Academedia. I panelen bland andra utbildningsminister Anna Ekström, Marcus Strömberg, VD för Academedia och  Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Det blev två 45-minuterspass med ett otroligt bra tempo, många kloka synpunkter och en hel del framtidstro.

Almedalen är något speciellt Det blir ofta möten och samtal mellan makthavare och medborgare, möten som nästan bara kan ske i Almedalen. Måtte denna demokratiska tillställning fortsätta länge.

Flera i publiken kom fram och var väldigt nöjda. Jag körde det upplägg jag brukar. Intervjuer med varje panelist, därefter ett kort samtal mellan dem och frågor från publiken.

Också på Vattenfalls seminarium, som jag ledde, fick ett bra tempo, skratt och mycket fakta.

En vanlig dag på jobbet – under Almedalsveckan.

I morgon tisdag har jag fem seminarier. Om du är i Almedalen, kom gärna förbi och titta på hur jag jobbar.

Visby 1 juli 2019.

Många uppdrag i Almedalen

Idag intervjuas jag i Dagens Nyheter om Almedalen.

Jag hör många säga att intresset för Almedalen går ned i år. Jag märker inte det. Jag har lika många uppdrag som tidigare år, strax under 20 olika seminarier och samtal ska jag leda.

Jag är stolt att så många vill ge mig förtroendet. Almedalen är en viktig plats för en moderator. Det är roliga uppdrag och det är en viktig arena att visa upp sig.

Om du själv är på jakt efter moderator till hösten, hör gärna av dig för ett förutsättningslöst samtal. Och  du kanske har tid att titta på något av mina seminarier för att se vad jag går för? Varmt välkommen.

Varför jag älskar medieträning

Jaha, tänker du kanske. Nu skriver han att han tycker så mycket om medieträning för att han tjänar pengar på det.

OK, jag behöver dra in pengar varje månad, sant.

Men – det är faktiskt inte det viktigaste för mig. När jag medietränare ser jag människor växa. Och – det handlar inte bara om att växa i bemärkelsen att klara en intervju bättre.

Medieträning är att växa på ett betydligt djupare plan. Personer jag medietränar blir bättre kommunikatörer i en rad situationer. Jag har träffat så många människor jag har medietränat och som sagt: ok, det var bra att lära sig media. Men störst nytta har jag haft av din medieträning i vardagen på jobbet. På möten till exempel.

Tidigare kände jag att alla andra var så mycket viktigare. Inte skulle lilla jag ta tid, de andra var ju så mycket viktigare och borde få prata mer. Därför stressade jag igenom det jag ville säga.

Nu, efter medieträningen, tar jag det lugnt. Jag vågar ta plats. Och – jag märker att jag får större genomslag. Folk i min omgivning lyssnar mer på mig.

Så ja, det är kul för kassan med medieträning. Men – helt ärligt – för mig handlar det om mycket mer än så.

Modererade Melinda Gates

Idag kom ett trevligt tack från en kund sedan jag var moderator för Sight, dvs Swedish institute for global health transformation med bl.a. Melinda Gates i en panel.
Några ord från mailet:

“Ville bara säga ett stort tack för igår. Fantastiskt genomfört. Jag såg Melinda Gates gapskratta och le brett flera gånger igår. Ett bättre betyg kan man inte få från vår sida.”

Jag var själv nöjd med kvällen. Det viktiga var nog att vara avspänd när jag modererade Melinda Gates, ställa samma typ av frågor och agera som vid vilket moderatorsuppdrag som helst.

Vi pratade om global hälsa, om att vara människa och hjälpa till och mycket annat.

Kanske låter knäppt, men: jag älskar att moderera…!!

Stolt och nöjd

Utvärdering är viktigt.

Förra veckan var jag moderator hos Famna. Idag kom utvärderingen av mina moderatorsinsatser.

Hälften av deltagarna, 47 procent, gav mig högsta betyg, 5, som moderator.  Knappt var tredje, 31 procent, gav näst högsta betyg, 4.

Det betyder att nästan 80 procent gav högsta eller näst högsta betyget.

19 procent gav betyget 3 och 2,6 procent gav betyget 2.

Stolt och nöjd.

Medieträning som fungerar

Jag älskar konkreta resultat.

Det fick jag ett exempel på idag.

För en tid sedan medietränare jag två personer från ett företag. De tillhör gruppen ganska stora spelare, men hade ändå glömt det där med medieträning.

Vi körde en halvdag.

Idag fick jag återkoppling efter en intervju som de hade gjort, första framträdandet efter medieträningen med mig.

Så här stod det bland annat i mailet:

“Vi fick även positiv feedback från våra PR-kollegor från X-land som tyckte vi var väl förberedda och sa att de kunde märka att M fått mediaträning, så tack än en gång… Ser fram emot uppföljning längre fram!”

Bättre betyg kan jag inte få. Medieträningen hade gett resultat och kunden aviserar mer medieträning.

Då blir jag stolt.

Funderar du själv på medieträning? Hör gärna av dig för förutsättningslös diskussion. Och – jag lovar alltid pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

 

Ännu en nöjd kund

Jag kan ju försöka skryta mig blå i ansiktet, det ger inte så mycket.

Därför citerar jag gärna kunder, de vet vad jag går för.

Här ett mail som kom idag, efter en heldags medieträning:

“Stort tack för en kanondag. Var jätteroligt och tror att de lärde sig mycket.”

Jag har massor av kunder, många kommer regelbundet tillbaka. Så många kan inte ha fel när de köper medieträning eller moderatorsuppdrag…