Moderator

Anlita en bra moderator för en spännande debatt

Kärt barn har som bekant många namn och jag skulle istället för moderator lika gärna kunna skriva diskussionsledare eller möjligen konferencier.
Själv föredrar jag ordet samtalsledare.

För en bra moderator får till det där samtalet som är en balansgång på slak lina. Paneldeltagare ska självklart få säga sitt, prata till punkt. Samtidigt som inlägg inte får bli för långa och sövande.

Tre decenniers erfarenhet

Det är där jag känner att jag som moderator har stor nytta av min erfarenhet.

Att intervjua har jag gjort i mer än 30 år. Jag har nämligen arbetat som journalist i mer än 30 år. Mest lärde jag mig under mina många år på Sveriges Radio där jag gjorde otaliga intervjuer. På andra sidan mikrofonen satt bland andra Romano Prodi, tidigare chef för EU-kommissionen, statsministrar som Ingvar Carlsson, Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt. Liksom drottning Silvia.

Jag lyssnar…

willy-silberstein-nobelpristagare

Under en intervju gäller det att vara lyhörd. Målet är självklart att få fram det viktiga, ibland med lite motstånd från de intervjuade. För att nå dit är det viktigt att känna in, försöka förstå den som ska svara, få honom eller henne avspänd. Det är då man uppnår det där samtalet som inte bara försvinner utan lever kvar hos publiken. För att nå dit, när jag arbetar som moderator, lägger jag ned stor kraft på förberedelser. Jag kontaktar alltid dem som ska ingå i en panel för att höra vad de tycker är viktigt att få med. Förberedelser är viktigt. En panelist ska inte tappa ansiktet inför publiken och bli bortgjord. Därmed inte sagt att jag inte pressar ibland. Det måste man för att få svar som är tydliga och begripliga.

Också det är en svår balansgång för en samtalsledare. Men mitt fokus är ändå publikens. Den ska förstå och aldrig känna sig uttråkad.
Därför får jag ibland upprepa frågor, trycka på lite tills svaren är tydliga. Om inte jag förstår gör inte många som lyssnar det heller.

Moderator på Almedalstoppen 2015

I Almedalen i somras, som är ett eldorado för diskussionsledare, är det lite av en kamp mellan oss moderatorer. Det gäller att komma högt upp på listan, att ha många uppdrag.
Sommaren 2012 kom jag tvåa. Sommaren 2013 kom jag etta. Jag var den mest efterfrågade diskussionsledaren i Almedalen.
Jag tar det som ett kvitto på att mitt sätt att jobba går hem.
Låt mig citera Socialdepartementet. Våren 2013 ledde jag en tvådagars konferens om kvalitetsjämförelser i vården.
Så här skrev arrangören efteråt:

”Du var fantastiskt proffsig, smart och med glimten (fast det vet du väl redan:) och jag börjar verkligen omvärdera min ståndpunkt att låta publiken komma in mycket i dessa sammanhang när man har en sådan vass frågeställare på scen. Idag hade enheten veckans genomgång med Karin, och hon var så lyrisk över konferensen. Och berättade att även Göran hade varit mycket nöjd.”

Mao, tack för ett mkt bra jobb – du bidrog mycket till att konferensen blev så lyckad!

Det kom efter ett tufft uppdrag. Att tala om kvalitetsmått i vården på engelska, med talare från en rad olika länder krävde en hel del förarbete. Och det betalade sig alltså.

2015 har varit ett mycket intensivt år med många uppdrag, bland annat för Trafikverket och Socialdepartementet som båda hade tvådagars internationella konferenser. Jag har också haft uppdrag för Svensk Energi vid flera tillfällen, Brottsförebyggande rådet och många fler. Jag har goda referenser om du vill ha.

Axplock ur 2015:

  • Maskinentreprenörerna
  • Kristdemokraternas partiledning
  • Almedalen 2015: Svensk Energi, Brottsförebyggande rådet, Statsrådsberedningen, Investor, Volkswagen och Länsförsäkringar liksom Stockholms Akademiska Forum

En moderators roll

Ett samtal eller möte måste vara effektivt. En bra moderator är en garanti för att de förutbestämda målen för samtalet uppnås. Ett bra samtal är ett samtal där så många som möjligt får komma till tals. En moderator kan då styra så att även de som inte gärna yttrar sig får vara med i diskussionen.

För att en moderator skall kunna göra ett bra jobb gäller det att vara ordentligt förberedd och påläst. För att leda samtalet eller debatten gäller det att hålla ett bra tempo, kunna ställa relevanta frågor och och göra även svåra ämnen begripliga för åskådarna. Jag har över 30 års erfarenhet av att ställa rätt frågor och göra en debatt intressant och spännande.

Men egentligen skulle jag vilja avdramatisera det där med samtalsledare lite.

Det låter lätt lite för högtidligt att prata om moderator.

Jag har börjat göra alltfler möten där jag verkligen leder samtal i mindre format. Ni vet, såna samtal där man verkligen pratar, det blir mer intimt, den jag talar med slappnar av, öppnar sig om det går som det ska, det blir inpå skinnet, avslöjande.

Också här har jag enorm nytta av att ha arbetat så länge på Sveriges Radio, på ekot. Där lärde jag mig också att samtala. Att inte alltid använda versaler, inte ta i, utan komma nära, få den jag samtalar med att knäppa upp.

Det optimala, och det händer ibland, är att det är så tyst ute bland dem som lyssnar att man nästan skulle kunna höra om en nål föll till golvet. Alla är på helspänn, vill inte missa en inandning, en suck, några avgörande ord som aldrig skulle ha kommit över några läppar om det var ett vanligt moderatorsuppdrag jag ägnade mig åt.

Den här formen av samtalsledande är ofta bra för interna tillställningar. Det är lättare för mig, som kommer utifrån och inte har någon relation, att tala med exempelvis en VD eller någon annan som ska dela med sig.

Jag törs ställa de närgångna frågorna, de där som en anställd har svårt att ta i sin mun.