Medieträning Intervjuer – träning ger resultat

Medieträning - Intervjuer som filmas ger bra resultatVarför tar inte fler chansen att vara bra i intervjuer? Att få ut sitt budskap?

Kanske skriver jag detta just nu för att jag är ledig och har lite mer tid att se nyheter nu på sommaren?

Jag kan i vilket fall som helst konstatera att många gör en väldigt skral insats i intervjuer i radio och TV.

Det är ett enormt slöseri. Att bli intervjuad av journalister för tidningar, radio och TV är en stor möjlighet. Det går att skapa en bra, positiv bild av det egna företaget, av sin organisation eller rent av av sin person.

Men också andra änden av skalan finns – för oss alla. Ett dåligt framträdande under en intervju kan skapa enorma problem för lång tid framöver.

Nyligen hörde jag en chef vid en myndighet. Han blev bortgjord därför att han i intervjun svarade fel på en fråga. Han var helt enkelt inte tillräckligt informerad, för jag är rätt säker på att han inte medvetet ljög.

Men intrycket kunde likafullt lätt bli att han försökte vilseleda publiken. Det verkade som om han ljög.

Medieträning Intervjuer

Det här är en del av det jag tar upp på mina medieträningar. I teoridelen pratar jag en hel del om hur viktigt det är att aldrig chansa i ett svar. Att det alltid är bättre att be att få återkomma och ta fram fakta.

Det här skadade hela myndigheten en hel del. Ett enda fel orsakade ett inslag i ekot, förmodligen kommentarer i sociala medier – och en allmänt negativ bild.

Jag tror att så gott som alla som företräder företag, myndigheter, organisationer har nytta av en medieträning.

När jag medietränar börjar jag alltid med teori. Så fungerar media, det bör jag tänka på när en journalist hör av sig, jag visar upp praktiska exempel från media och ger en bra teoretisk bas.

Därefter gör jag intervjuer. Inför varje medieträning tar jag fram specialskrivna frågor för den aktuella övningen.

Jag filmar, vi tittar och diskuterar vad som är bra och vad som kan göras bättre.

Jag törs lova att de som deltar blir bättre. Jag har till och med så gott

Som sagt – att medieträna är en enorm kick – också för mig.
Verkar det här intressant? Hör gärna av dig för en helt förutsättningslös diskussion, willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.