Professionell moderator

professionell moderatorJag vet att det kostar att ordna ett bra panelsamtal, en debatt eller presentationer.
Likafullt är mitt råd, och ja, jag inser att ni kan avfärda följande med att jag har ett ekonomiskt intresse av att säga det, men mitt bestämda råd är: ta in en professionell moderator.
Visst, det kostar mer, men jag törs lova att i tio fall av tio blir resultatet så mycket bättre.
När jag går ut på en scen för att moderera så ligger en hel del arbete bakom mig, så jobbar alltid en professionell moderator.
Det börjar redan vid planeringen. Jag är gärna med, diskuterar upplägg, sammansättning av panel mm. När jag gör det har jag många år av erfarenhet i ryggen. Jag påminner t.ex. om att det inte får bli övervikt av ett kön, alla får inte vara över 60 osv.
Detta betyder mycket. En dåligt sammansatt panel kan sparka undan förutsättningen för ett bra samtal.
Och jag kontaktar alltid varje talare i förväg, så tycker jag alltid att en professionell moderator ska agera. Jag diskuterar frågor, berättar vad jag vill ta upp så att paneldeltagare inte överraskas och sitter där som fågelholkar.
Och – när det väl är dags för framförande ser jag till att hålla ett högt tempo, så tror jag också att en professionell moderator jobbar. En diskussion eller presentation får aldrig bli tråkig. Därför låter jag inte paneldeltagare prata så länge att det blir just långtråkigt.
Ofta föreslår jag att tal kortas och att jag ställer frågor under en del av talartiden. Det blir bättre tempo, mer variation, lättare för publiken att ta till sig.
Jag är också mån om en lättsam ton. Om det inte är några garv under en tillställning känns det för mig som ett misslyckande.

En professionell moderator hjälper till med planeringen

Ni kanske tycker att jag försöker briljera och mästra när jag berättar om hur jag tycker att en professionell moderator ska agera. Låt mig då berätta att jag arbetat som journalist i mer än 30 år. Jag har en enorm erfarenhet av att snabbt ställa vassa frågor.

Jag har också lång erfarenhet av att jobba som professionell moderator. De senaste somrarna har jag varit den mest eller näst mest anlitade moderatorn i Almedalen, vilket jag tar som ett kvitto på att jag gör ett bra jobb.
Hör gärna av dig för ett förutsättningslöst samtal så kan vi se om vi ska jobba tillsammans. Jag nås på willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00. Vi hörs.