Krishantering och medieträning

 

medieträning och krishanteringOrden borde ligga på rätt mångas näthinnor.

Jag blir ibland kontaktad av företrädare för företag, organisationer, myndigheter. Hjälp, nu är journalisterna ute efter oss.

Och visst, jag kan hjälpa till i akuta lägen med krishantering och medieträning.

Men det är så otroligt mycket bättre om denna kunskap kan byggas upp ”i fredstid”. Inte när Janne Josefsson eller andra från Uppdrag Granskning står och bankar på dörren. Eller företrädare för andra redaktioner.

Jag tror att de flesta har nytta av att sitta på kunskapen i normala tider, i vardagen, inte i första hand när dreven går.

För det handlar så mycket om kommunikation, inte bara krishantering och medieträning i sig.

När jag medietränar fokuserar jag på några saker.

En är att förenkla. Också de som inte vet något om en viss verksamhet ska förstå, kunna hänga med. Då gäller det att skära bort information, byta ut krångliga ord mot lätta ord. Tala så att en 18-åring förstår.

Det är användbart, inte bara i mediekriser. Utan exempelvis för att chefer ska bli bättre på att kommunicera med medarbetare.

Min medieträning har också en annan dimension. Jag fokuserar mycket på vad man säger, men också en hel del på hur.

Många pratar för fort. Det påverkar begriplighet och intryck. Många talar för tyst. Det ger en osäker bild och dessutom är det ju svårare att höra någon som talar tyst.

Det handlar, för att sammanfatta, om att våga inta scenen, att ta plats. Också det jobbar jag en hel del med när jag medietränar.

Krishantering och medieträning

Krishantering är ofta något helt annat. Det är hands on. Det handlar om att ge råd för att minimera hot.

Här har jag enorm nytta av min bakgrund. Jag har jobbat som journalist, till stor del på Ekot, Sveriges Radio, under lång tid. Det ger mig en ovärderlig plattform att stå på när jag ger råd i kriser.

Jag törs påstå att jag hjälpt kunder undan en hel del kostsamma kriser.

Verkar detta intressant? Hör gärna av dig för en förutsättningslös diskussion. Jag finns på willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.

Och du, gott nytt år…

Willy Silberstein