Krishantering Tips – hur du hanterar krisen

krishantering tips

Jag kan tycka att det är lite märkligt.
Att krishantering ofta sköts så illa.

Kanske kan jag vara så kaxig för att jag varit med ett tag.

Jag har arbetat som journalist i mer än 30 år. Krishantering verkar inte så svårt då.

Jag har jobbat på tidningar, Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Industri. Jag har jobbat på radio, ekot, Sveriges Radio i många år, jag har också varit på Dagens Industris TV-kanal DiTV-

För mig som erfaren reporter är det lättare än för smånga andra att förutsäga den mediala utvecklingen. Det gör att jag kan hjälpa mina kunder att ligga steget före.

Egentligen är det enkelt. Ljug inte, var proaktiv, ärlig, hjälpsam och trevlig mot media. Problemen försvinner absolut inte, men de kan ändå mildras. Och – du kanske säger att det jag skriver är självklarheter.

Men för många är det bara självklarheter när det gäller andra. Att själv göra saker man helst inte vill tar emot.

Det är där jag kommer in som krishanterare. Jag har ett utifrån-perspektiv. Jag kan frigöra mig från saker som sitter i väggarna, rädsla för chefer och mycket annan bråte som finns där och som kan bidra till felaktiga beslut. Och kom ihåg, ofta räcker det med ett fel för att se dramatiska och jobbiga konsekvenser.

Krishantering tips

När jag säger ja till ett uppdrag som krishanterare ser jag till att finnas där, bredvid min kund. Jag är där kvällar, nätter, mornar om så behövs. När jag går in i ett uppdrag gör jag det till 100 procent. En uppdragsgivare ska aldrig behöva känna sig ensam.

En viktig princip jag har är att alltid vara helt ärlig. Det finns krishanterare, har jag förstått, de tycker att det är jobbigt att komma med obekväma sanningar. De lindar in, mildrar.

Jag tror inte på det. Jag får betalt också för att vara obekväm. Jag har fått otaliga bevis för att det är en hållbar strategi.

Hur är din beredskap inför en kris? Kom ihåg att det gäller att bygga ett försvar i fredstid. När media knackar på porten är det ofta för sent. Eller resultatet skulle i alla fall kunna bli betydligt bättre med förberedelser.

Verkar detta intressant? Hör gärna av dig för en förutsättningslös diskussion, willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.

Läs mer här