Leda debatter är alltid roligt och stimulerande

leda debatter

Att vara moderator, att leda debatter, är nog alltid roligt och stimulerande. Jag inser att det låter som en klyscha men jag menar det verkligen. Sant är också att ibland känns det lite extra. Har du en debatt eller liknande på gång? Hör gärna av dig så kan vi diskutera – helt förutsättningslöst. Adressen är willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.

 

Dialog med barn och ungdom om fanatism och intolerans

Häromdagen fick jag en fråga från Teskedsorden. Det är en organisation som inspirerats av den israeliske författaren Amos Oz och hans bok ”Hur man botar en fanatiker”.

Så här beskriver sig så Teskedsorden på sin hemsida:
”Teskedsorden arbetar genom en aktiv dialog med barn och ungdomar för ökad tolerans och respekt människor emellan. Intolerans och fanatism utgör växande hot i dagens samhälle. Stiftelsens målsättning är att nå unga människor och få dem att reflektera kring dessa viktiga frågor. Sålunda har Teskedsorden sedan starten drivit ett skolboksprojekt. Sedan Hur man botar en fanatiker kom ut på svenska har den, tillsammans med en särskild av Bonnier Utbildning utarbetad lärarhandledning, skickats ut som gåva till elever i årskurs 2 i Sveriges alla gymnasier – sammantaget i cirka 700 000 exemplar. Boken finns också som ljudbok, inläst av skådepelaren Jonas Karlsson, och kan utan kostnad laddas ner från Teskedsordens hemsida.”

Att leda debatter på Bokmässan

I slutet av september åker jag till Bokmässan där jag ska leda debatter om vad som kan göras för att hjälpa människor som riskerar att hamna i Vit makt-miljö och andra miljöer där intoleransen flödar. Eller som redan är där.
Det känns viktigt att få prata om detta och jag känner mig hedrad.
Som vanligt har jag kontaktat alla deltagare i panelen, vi diskuterar vilka frågor jag som moderator ska ställa, nu har de tid att fundera kring sina svar.

Och även om det känns lite speciellt med Teskedsorden så är det faktiskt så att när jag modererar rycks jag ofta med. Det kan handla om trafiksäkerhet, som jag var samtalsledare för i våras på en stor internationell konferens för Trafikverket, eller om det handlar om kvalitetsregister i vården, som jag modererade för Socialdepartementet i våras. När man börjar läsa in sig på ett ämne och lär sig saker så blir det spännande.

Komplicerade ämnen

Jag drar mig sällan för om ämnen är komplicerade. Men det viktiga då, för dem som vill samarbeta med mig, är att vi får kontakt i god tid. Om ni vill att vi ska jobba tillsammans så är jag angelägen om att få tränga in i ett ämne. Då kan jag ställa de viktiga frågorna, dem som gör att publiken går hem och känner att de fått lära sig saker, att de fått insikter.
När man når dit som moderator så blir det kvittot på att man har lyckats. Jag ska inte säga att jag lyckas till etthundra procent, det tror jag inte att någon gör, men oftast når jag ändå dit och det är en skön känsla.

Kontakt med Willy Silberstein

Har du en debatt eller liknande på gång? Hör gärna av dig så kan vi diskutera – helt förutsättningslöst. Adressen är willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.
Kanske kommer du till Bokmässan i Göteborg den 27 september? Kom då gärna för att lyssna på Teskedsordens samtal, jag tror att det blir intressant.

Klicka här för att kontakta mig

Min GooglePlus-sida