Boka en medietränare

boka en medietränareSäg medieträning och många tänker på lögner, manipulation, ljusskygga aktiviteter.

Inget kunde vara mer vilseledande. Medieträning är till stor del att hjälpa personer att bli begripliga och tydliga. Så att de som lyssnar på radio eller ser på TV förstår.

Information ska nå fram.

Det svåraste för de flesta jag medietränar är att förenkla det man vill säga. Många svänger sig med facktermer, och lägger sig på en nivå som är svår att förstå för de flesta.
Det är ett slöseri med möjligheter. För det är ju via media som vi når ut.
Därför strävar jag efter att hjälpa dem jag tränar att prata så att en artonåring förstår.

Det är bara att slå på en TV eller en radio så förstår ni nog vad jag menar.
Det är många som borde anlita eller boka en medietränare.

Begriplighet är, som jag just nämnde, ett stort problem för många. De långa svaren är ett annat.

Om svar ska fungera i media måste de vara korta. Vi lever i en tid då s.k soundbites i media blir kortare och kortare. Det är en mätare på att vi orkar allt kortare svar. Vi mäktar inte med långa utläggningar om ett ämne som intresserar oss sådär…

Att svara för långt är att dränka sitt eget budskap. Den som svarar kort har också större kontroll över vad som kommer med i media. Lyckas man svara med två-tre meningar så är ju det vad en journalist kan använda. Blir det längre får reportern klippa och kanske ta bort det du tycker är viktigast.

medieträning

Slå på en TV eller en radio och ni förstår nog vad jag menar.
Det är många som borde anlita eller boka en medietränare.
Det vanligaste felet många gör är att svara för långt. De dränker sitt budskap.
Som intervjuobjekt måste man hjälpa dem som lyssnar att förstå vad som är viktigt. Det gör man inte om man talar långt. Då drunknar det viktigaste bland massor av ord som inte är lika viktiga.
Fackuttryck är en annan sak som jag som medietränare jobbar med. Visst, det är en självklarhet för många att använda vissa ord. Men i media ska man tala så att en 18- eller 20-åring förstår. Då går det inte med krångliga ord (och det gör det nog inte heller för betydligt äldre…)
När jag tränat en halvdag med personer från företag, myndigheter eller organisationer brukar de säga: egentligen är det här självklart, lite konstigt att jag inte jobbat med detta tidigare.
Jag kan bara instämma, det är självklarheter. Men som sagt, slå på en radio eller TV och ni förstår att det är alltför få som kommer till denna insikt och som borde boka en medietränarare snarast möjligt.

Boka en medietränare

För en tid sedan jobbade jag med presentationsträning med en person från ett större företag i Stockholmsområdet. Så här skrev han dagen efter:
Tack Willy, det var onekligen både intressant och extremt värdefullt för mig, och jag kommer definitivt att bli en bättre talare/göra bättre presentationer i framtiden. Återigen STORT tack för ditt stöd och jag lovar att hålla dig uppdaterad (och eventuellt även konsultera dig inför viktig presentation). På återhörande och god jul och gott nytt år!

Sådant gör mig stolt. Jag vet att jag kan göra människor mer begripliga, antingen det handlar om medieträning eller presentationsträning. Likafullt är det underbart att få ett sådant kvitto.
Om du själv funderar på att boka medietränare, hör gärna av dig för en förutsättningslös diskussion. Jag har så bra självförtroende – efter många medieträningar – att jag törs ge följande löfte: om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka.

Hör gärna av dig på willy@silbersteinab.se eller 070 606 26 00.