Moderator eller debattledare måste förbereda sig

moderator-eller-debattledare

Att vara moderator eller debattledare är att ständigt lära sig nya saker, vilket gör det här jobbet extra kul.

Har just avslutat en hel dag med Swedish Medtech. Det handlade om olika aspekter om svensk sjukvård.
Jag fick som samtalsledare ställa frågor om hur det är att vara enda läkaren i ett område lika stort som Skåne, Småland och Halland när vi pratade om glesbygdsmedicin med Peter Berggren. Han är distriktsläkare vid Storumans sjukstuga.
Jag fick också pumpa juristen Malin Blixt vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket om kommande förslag vad gäller medicinteknisk utrustning.

Kunnig moderator eller debattledare

leda debatter
Att vara moderator, att leda debatter, är nog alltid roligt och stimulerande.

Att leda en temadag är ibland en utmaning. För den som vill vara kunnig som moderator eller debattledare måste verkligen förbereda sig, och det hade jag gjort också denna gång. Och jag lärde mig alltså massor.
Anders Ekholm vid socialdepartementet blickade in i framtiden. Man kan lugnt säga att samhället står inför stora utmaningar med alltfler äldre som under en period behöver mycket vård.
Vi kan dock, har jag lärt mig, också inse att det händer mycket, att förbättringar ständigt görs och att de som målar upp katastrof och elände förmodligen ger en onödigt mörk bild.

”Bra jobbat, moderatorn”

Man ska aldrig betygsätta sig själv, jag tänker sannerligen inte göra det. Men likafullt blir jag väldigt glad när flera ur publiken kom fram efteråt och uttryckte att mitt jobb varit väldigt bra.
Det bekräftar min tes: med bra förberedelse, kontakter med talarna i god tid och utskickade frågor så att de kan vara beredda på vad som kommer, ja då finns förutsättningarna för att det ska bli en bra dag för en moderator, och förhoppningsvis också för publiken.

Förutsättningslöst samtal?

Är du kanske på jakt efter en moderator eller debattledare? Hör gärna av dig för ett förutsättningslöst samtal. Inga som helst förpliktelser, men jag berättar gärna mer om hur jag jobbar. Ju tidigare jag kommer in i förberedelser för ett seminarium eller event, desto bättre. Jag har stor erfarenhet inte bara av att vara samtalsledare. Jag har också stor rutin vad gäller att sätta ihop ett program så att det blir bra tempo och mycket information för publiken.
Klicka här för att kontakta mig

Min GooglePlus-sida