Moderator och samtalsledare i diskussion om textilindustrin

moderator och samtalsledareSom moderator och samtalsledare är det extra roligt om det vi diskuterar är konkret. Visst, jag modererar gärna säkerhetspolitik eller energiförsörjning.
Men det blir lättare att ta in om det handlar om – att handla kläder.
Det var stiftelsen Frivärld som ordnade diskussionen och jag var samtalsledare.

Moderator och samtalsledare i diskussion om villkor för anställda i textilfabriker

moderatorI panelen fanns Henrik Sundbom som skrivit en rapport om villkor för dem som jobbar på textilfabriker i Bangladesh. I panelen fanns Helena Helmersson, hållbarhetsansvarig för HM, samt Magdalena Streijffert som är generalsekreterare på Fairtrade.

Diskussion om ekonomi och moral

Det blev en diskussion om både ekonomi, och ibland också moral.

Henrik Sundboms tes är att textilproduktionen betyder väldigt mycket för, inte minst de fattiga i Bangladesh. Den gör att många får jobb och bättre villkor.

Magdalena Streijffert var också rätt positiv, men tyckte ändå att man borde göra mer för att villkoren ska bli bättre.

Helena Helmersson har själv bott i Bangladesh. Hon höll med om mycket av kritiken, även om hon också betonade att HM är i Bangladesh för att stanna, men att företaget försöker att påverka politiker att göra mer för förbättra villkoren.

En moderator skall hålla tempot uppe i diskussionen

Diskussionen hos Frivärld visar att man inte behöver veva saker länge. På en timme hinner man med mycket. Inte minst om tempot är högt, vilket är en av mina käpphästar när är moderator och samtalsledare i en diskussion. Jag har hört många sega diskussioner med en moderator som låter talare mala och mala.

Så jobbar inte jag. Jag ser till att inläggen blir korta och rappa. Det är då man når fram till publiken, det känner man som moderator.

Mina många intervjuer har lärt mig väldigt mycket. Min tid som journalist har jag mycket stor nytta av när jag medietränar eller jobbar som moderator. Jag vet hur man ställer rätt frågor som är relevanta och ibland vassa frågor.
Klicka här för att kontakta mig

Min GooglePlus-sida