Willy Silberstein jobbar som moderator Sverige runt.

moderator sverige runtAtt vara moderator är inte bara att vara i Stockholm.
Jag reser en hel del.
Snart åker jag i min egenskap av moderator till Lindesberg för att hjälpa Sparbanken Bergslagen.
Vi ska prata om den lokala ekonomin i regionen.
Det är ett ämne som jag känner mig trygg med. Ekonomi och politik är två av mina huvudinriktningar när jag leder debatter och samtal som moderator.
I våras var jag moderator i Malmö, om energi. Den 11 september ledde jag en dag för Anna Lindh Academy i samma stad, Malmö. Och i Almedalen sommaren 2014 hade jag fullt upp att leda diskussioner om olika samhällsfrågor. Där var jag den näst mest anlitade moderatorn. Sommaren före toppade jag listan.

Moderator Sverige runt

Varje gång jag modererar är jag mycket noga med att kontakta alla talare i god tid. Vi diskuterar vad de vill ha ut under sitt framträdande. Jag försöker ofta varva deras framföranden med att de svarar på några frågor från migs.
Det brukar ge en annan rytm, en annan dynamik än om någon bara pratar själv.
Men det gäller alltså att förbereda talarna. De ska inte behöva överraskas utan känna sig trygga när jag pratar med dem på scenen.
När jag leder diskussioner och samtal känner jag ofta vilken enorm nytta jag har av min tid som journalist på Ekot, Sveriges Radio.
Det är en utmärkt skola för den som vill vara på hugget under ett samtal och vågar avbryta någon vid just rätt tillfälle för att, förhoppningsvis, ställa den där frågan som lyfter en debatt och ger publiken nya och oväntade infallsvinklar.

Att planera eventet för ett bra program

Men helst kommer jag in i så god tid i planeringen av ett event att jag också kan påverka programmet. Jag har erfarenhet så att jag vet vad som bör och inte bör göras. Det handlar exempelvis om att få en bra sammansättning av paneler, inte bara män till exempel, att få variation. En bra dag är som musik, det ska vara variation, en bra rytm och ett genomgående tema som sätter sig i publikens medvetande.s
Verkar det här intressant? Hör gärna av dig om du funderar på att hålla i ett program där du behöver en moderator, vi kan prata helt förutsättningslöst. Maila mig på willy@silbersteinab.se eller ring 070 606 26 00.