Om moderatorsuppdrag

våga tala inför grupp

modeeratorsuppdragDet finns moderatorsuppdrag och moderatorsuppdrag.
Ibland blir jag kontaktad av någon som undrar: kan du ta ett jobb här som diskussionsledare, samtalsledare eller intervjuare. Kärt barn har som bekant många namn.

En konferencier är inte en moderator

leda-debatten-moderatorOch det här här det kan visa sig att det finns ett problem. För ibland vill en uppdragsgivare ha en moderator där programmet redan är klart. Jag har ett upplägg att ta över, och blir mer konferencier än samtalsledare.

Visst, jag gör sånt, självklart. Och jag tror att jag kan knåda fram något bra också med de förutsättningarna.

Bäst att vara med på planeringsstadiet

Men allra helst vill jag komma in långt tidigare. Om jag får vara med på planeringsstadiet kan jag bidra till ett upplägg som jag vet fungerar. Därför, ni som läser det här, om ni vill ha Willy Silberstein till en konferens eller ett seminarium, så koppla in mig tidigt.

Jag har jobbat som moderator länge och genomfört ett stort antal moderatorsuppdrag. Jag har sett bra upplägg och jag har sett dåliga.

Jag brukar exemelvis höja varningsflagg för långa talartider. Vi har vant oss vid ett högt tempo. Ni som sett en gammal långfilm vet vad jag pratar om. Vi har vant oss vid ett högt tempo. Därför håller det inte längre att ge en talare alltför lång tid.

När jag modererar brukar jag därför förorda kortare tider, hur långt är givetvis svårt att säga, men kort är ofta bättre än långt. Sedan brukar jag erbjuda att jag ställer lite frågor efteråt till talaren. Det ger ett nytt sätt att överföra information, det blir ett högre tempo och mer variation.

Faktorer som påverkar

En annan sak är andelen män och kvinnor. En konferens med bara män, vilket inte är unikt, håller bara inte år 2013. Vi måste också se till att det blir en tillräckligt bra balans i förhållandet mellan män och kvinnor under ett program.

Kontakta Willy Silberstein för moderatorsuppdrag

Det här är bara ett par exempel. Ni som behöver en moderator, hör gärna av er så tar vi ett förutsättningslöst samtal. Då kan jag visa att jag inte bara fungerar bra under ett uppdrag utan att jag också kan bidrag med en hel del på planeringsstadiet.

Klicka här för att kontakta mig

Min GooglePlus-sida