För dig som söker en bra moderator

söker en bra moderatorDet är många som vill boka mig som moderator. Jag törs säga att det är allt fler som söker en bra moderator och fastnar för mig. Hösten 2013 har varit en väldigt framgångsrik period. Och den följer på sommaren då jag noterade flest bokningar av alla moderatorer i Almedalen sommaren 2013 vilket jag tar som ett betyg på att jag hamnat rätt i mitt sätt att leda samtal och sköta utfrågningar. Om man söker en bra moderator är det viktigt att man är tidig ute och låter moderatorn vara med och utforma upplägget.

Nyligen avslutade jag ett större uppdrag för SNS, Studieförbundet Näringsliv och samhälle.
SNS har ett så kallat Samhällsprogram, och sedan fyra år har jag varit med som moderator/kursledare.
Jag har stor nytta av mitt förflutna som journalist när jag arbetar som moderator eller samtalsledare för SNS.
Frågorna som avhandlas är till stor del desamma som jag jobbade med när jag var journalist, såväl på Svenska Dagbladet, som Ekot och Dagens Industris TV-kanal.
Jag har lett samtal med den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, liksom med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick och många andra.
Hela tiden gäller det att vara fokuserad, att ställa frågorna som tydliggör i ett myller av information och se till att också de som inte är helt pålästa hänger med.
Jag kan tillägga att utvärderingen av Samhällsprogrammet varit otroligt bra. Det känns skönt att få ha bidragit till detta.

Om man söker en bra moderator

Inför varje moderatorsuppdrag kommer jag påläst. Jag vet på förhand till stor del vilka frågor jag vill ställa. Men självklart anpassar jag mig. För det handlar inte bara om att ställa sina frågor utan också om att lyssna på vad som sägs. Det händer att jag kastar alla mina förberedda frågor för att ett samtal tar en helt oväntad vändning.
Mer än 30 år som journalist har gjort mig bra på att lyssna. Det har jag en enorm nytta av.
Låter det här intressant? Hör gärna av dig för ett förutsättningslöst samtal om du är på jakt efter en bra moderator.