Våga tala inför grupp – gå en kurs i presentationsteknik

Om jag skulle berätta helt sanna historier om vad som kan hända när jag tränar personer att våga tala inför grupp skulle många nog tro att jag hittar på.

våga tala inför gruppFör genom att jobba, rätt hårt visserligen men ändå, systematiskt under några timmar så händer det många saker. Som mynnar ut i att också personer som varit väldigt rädda för att tala inför andra människor lyckas resa sig, satsa och bli så mycket bättre. Två personer har på senare tid sagt att det enda de sörjer i samband med min utbildning är att de inte kommit tidigare, för de inser att de slösat bort flera talartillfällen genom att inte vara så bra som de nu vet att de kan vara.

Till stor del handlar min utbildning om att skapa trygghet. Och det gör jag genom olika insatser.

Tips för dig som vill tala inför grupp

Den första, som jag alltid kör när jag vill hjälpa människor att våga tala inför en grupp, är teori. Jag har ett häfte med en rad konkreta råd.

För det här handlar, som så mycket annat, om kunskap. Om jag vet vad jag ska tänka på så blir jag redan där tryggare. Och därmed bättre.

Därefter går vi från det skrivna ordet till det talade, från ord till handling.

Den som ska tränas får hålla en presentation, eller åtminstone de första fem eller tio minuterna.

Jag filmar, vi tittar och diskuterar vad som kan bli bättre.

Så gott som alla upptäcker saker de inte visste att de gör när de talar. En del tittar bort, andra pratar för fort, för tyst osv. Det vimlar av minor och med god handledning kan vi lära oss att undvika dem för att därmed bli en mer effektiv talare.

Jag tror inte att alla kan bli en ny Barack Obama. Men jag är helt övertygad om att så gott so alla kan bli bättre och våga tala inför grupp. Med träning och god handledning.

Låter det här intressant? Hör av dig för en förutsättningslös diskussion. Du når mig på willy@silbersteinab.se eller 070 6062600.